CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 28 August 2012

GIRLFRIEND :)

Setia city. Destinasi ditujui. MMG KITORG DA TERLALU SETIA NAN SHOPPING MALL TU! aku rasa pandai gila org yg buat nama shopping mall ni. haiyoo menghantui batin tui sbb tiap kali pun rase nak pi sana ja. walaupun x beli apa2. hoho.

Tp bleh caya ka x beli pape? Perempuan ni pelik2 sikit perangainya.  
jadi tunggulah bas. yelah x kan nak pi sana jalan kaki... nak mampos ke. jauh uh dri UITM PALAM ni... 
budak ni tggu bas pun sempat gi makeup..
tunggu dgn setia. pak cik cepat la dtg~

tgh aku duk kutip duit bas utk bayar dkt pak cik bas... jap2 harganya rm 2 kowt nak pi setia city tu~!. x la mahal mana.. hoho
aku perasan kwn2 aku duk kuarkan duit baru. ate da duit raye kan.. kome2 ni dpt duit baru belake~ 

duit tu lawa la. tp aku rase duit baru mcm nipis semacam. n bau die agak busuk... bau CARBON~ klu duit lama aku suka bau die. mcm addicted sikit bau duit lama. cuba pi cium bau duit lama. hehe x bohong punya.. korg pun suka kan bau duit lama. hehe


bau nya....
sampai zatty pun buat muka.

lawa tu mmg lawa tp baunya... hohoho
AKU PEMINAT DUIT LAMA!!!!!!!!
Harap x de sape tersinggung na. maaf2.. jadi bila da puas tgk duit ni maka bas pun da sampai, jadi beralihlah ke setia city.--->BM aku A- maaflah klu bahase merapuu..


jadi setibanya disana.. mcm2 la kitorg buat. yg penting makan dgn kenyang hati pun senang! pi setia city shopping baju, watson n makanan semata2. kadang2 aku rase bende tu mmg x leh nak dipisahkan dgn perempuan! 

ni la terjadi bila perempuan dpt makanan.

hok ni aunty ann aku rase utk minum ptg~

haa ni barang aku.

yg ni org dkt watson tu duk promote. rm 1.50 ja.
depa duk borong sampai 6.... sorg satu! 

ha ni sbb da terlalu gatai nak makan. x palah bukan selalu.
rm 6.80 utk 100g n rm 17.00 utk 250g
lepas da duk melahap bende2 ringan ni.. umie plak ckp nak beli makanan mlm. amboi x cukup ke minum ptg? haha jadi MCD  n KFC jadi pilihan. pas tu balik la. nak tido dkt sana pa.


setelah dikumpulkan bersama...seronok aku tgk!

duk tggu bas. lapa balik. jadi berpicnic la sat dkt sana. makan fries MCD tepi jalan.. x senonoh gak sebenarnya. x pelah bukan dgn org lain dgn kawan2 kite juge. :)

zatty with 2 personality~ lolz. hehe
deme ni la muke2 yg makan MCD tepi jalan sambil tggu bas! haha
sempat lg mimum air sambil tggu bas.
 tu haa ade pemerhati~!
endek kata seronok la bila bersama-sama. :) dri 3.00 ptg hingga 7.00 mlm.. erk.. jgn tiru kami waktu kami. hehe
satu hari ni kitorg da buat..
mcm2 dkt MALL ni.. hehe
 Sebenarnya x de motif mana pun duk jalan2 dkt sana. Tp mase yg dihabiskan bersama tu yg dihargai. mahal tu. thun depan da x dpt buat gini. Sayang korg ketat2 GIRLFRIEND :D



Saturday, 25 August 2012

SUI KAW => CHINESE DUMPLING

yeay! masa utk makan! so harini mak aku masak sui kaw! tau x ape tu?? haaaa itu chinese dumpling lah. makanan org cine. sedap ooo. mcm2 bentuk ada. 

aku just nak tunjuk proses utk memasak bende ni. 
heeeeee utk inti die ni ha----> copy paste dri org jah. aku x tgk sgt mak aku buat camna. tp rasa2 nya sama jah. hoho. paham kan.. klu x paham buat2 paham na.

INGREDIENTS 
50 pcs of Wantan Sheets (Around RM1.00) 
1 Carrot, cut into round thin piece (10 pcs) 

For the filling 
300 gms of Minced Chicken Meat 
150 gms of Minced Prawn Meat (Cut into bigger pieces if you like to feel the chunkyness of the prawns) 
2 teaspoons of corn flour 
2 teaspoons of salt or to taste 
3 teaspoon of sesame oil 
3 teaspoon of vegetable oil ( I added oil because I used lean Chicken Meat or else the Siew Mai filling will not be smooth) 
2 Water Chestnut, remove skin and chop in to small pieces 
2 stalks of spring onions chopped finely 
1 onion, chopped finely 
2 table spoon of soya sauce 
½ teaspoon of pepper 
Add all the ingredients above and stir well. 


Jadi bila da siap suma barang2 ni.. TIME UTK MASAK! suma barang mak aku yg buat. keje aku masak jelah. hehe 


ni haaa rupa sui kaw tu.

habis la hang da masuk dlm kuali.... :')

die tgh ready nak masak dah.. hehe
ape gi angkat lerr x kan nak berendam lama2 kowt..

letak dlm sup ikan or ayam. mak aku masak sup ikan bilis

klu nak makan mesti kena ada cili merah weyh! bru sedap!
so selesai masak time utk makanlah. sedap sekali. hee klu x penah rase pilah cari dkt restoran2 cina islam or buat jelah sendiri. x susah pun :) slamat mencuba or membeli! 

Friday, 24 August 2012

BAYI 11 MINGGU :'(

Bila plak la aku ade bayi ni.. bukan, jgn salah anggap. ni cerita yg akak aku habaq sama aku. cerite sedih di pagi hari. aku pun tersentap bila dgrnya....

GINI CERITANYA...

Kawan akak aku ade seorg anak lelaki. nama die.... urmm.. sat na.. ingat jap... erm.. aku x ingat! haish. x pelah panggil baby jelah.. hoho. jadi. baby ni sgtlah healthy. 11 minggu lahir tanpa cacat cela. ketika baby ni di bulan ke 11 die da bleh berbunyi2 dah. bising la... haha. bleh berjalan makan dgn gembiranya.

gambar hiasan semata-mata..
BABY ni comel. mak die suka tangkap gambar die. Pendek kata suma org ade penah bergambar dgn die.
Tp malang menimpa...

Mase tu mak die outstation.. tinggal la baby ni nan ayahnya. pulang dri tempat kerja. ayah die telah terlena. baby ni pun terlena sekali dgn ayahnya.. tp malagnya baby ni termeniarap mase tido.... ni bermakna baby tu x dpt bernafas. Mase ayah die sedar. baby tu da warna kebiruan.. x bernafas.. 

Cepat2 ayah die bwa ke klinik. dan doktor telah sahkan baby tu telah meninggal.. baru 11 minggu.. 11 hari lg nak raya.. Baju raya mak die da gantungkan da dkt almari. macam mana lah perasaan mak die. ayah die mmg x sedar bila budak tu x bernafas. tiada bunyi atau rontaan..

Nasib mak die jenis redha dgn ketentuan ilahi.. tp ape yg x bestnya adalah ORG SEKELILING.. ADE KE PATUT PI TAG KAT MAK BABY NI GAMBAQ BUDAK UH SAMBIL TULIS RINDU DKT BUDAK NI.......ALLAH MAK BUDAK UH PUNYA LA SEDIH. BLEH PLAK PI TAG GITU..... jgnlah buat begitu. ingatlah sensitiviti org lain. kite x thu perasaan org. jaga hati dan perasaan org yg menanggungnya.

aku just nak cerite sebagai pengajaran;
1. JAGE BAYI YG KECIL2 NI SEWAKTU TIDO TERUTAMANYA
2. JAGE PERASAAN ORG.

tu jah. BERAT MATA MEMANDANG BERAT LG BAHU YG MEMIKUL. sama2 kite menilainya :)

RUMAH BERTUAH THUN NI~!

 Rumah ASHIKIN N SYABILAH~! kwn baik. teman berbicara. teman mengadu domba~ lalalalal :D konvoi ramai tuh pi rumah dia! best sgt lerrr.~

Rumah ikin da 2 kali aku pi tuk beraya.. amboi x malu tui aku ni kan. heheh x pela mengeratkan ukhwah. makan sedap oooo koew teow goreng! ikin masak! bapak sedap! berkali2 aku tambah! pas makan mulalah sesi bg duit raya n bergambar :D


ayu aja :)
candid mesti ada
seronok menunjuk2 kat org? haha
saat bermaafan.. :)
Selesai rumah ikin trus plak ke umah syeb :)
Rumah terbuka syeb thun ni. mak die masak laksa. mmg da tradisi org2 bila raya ja buat laksa kowt. mak aku pun buat laksa. tp no problemo. makan ja. sedap plak uh!

Tgh mak die duk hidang2 laksa. tertumpah plak kuah die sbb x stable mangkuk polisterin uh. alahai sian plak kat minie. habis kain terkena laksa. berkali-kali mak syeb mintak maaf. x pe mak cik, sikit jah--->minie ckp. :) nasib x melecur budak uh.

anyway. family die punya baik bg kitorg domino lg uh! tijah, aten n ikin mengaku ini first time diorg mkn DOMINO. bahagia aku tgk muka diorg :) makan2 t klu de rezeki aku plak belikan tuk korg na


habis satu kotak kitorg kerjakan. hehe
haaa tgk betapa ramainya dtg rumah syeb! FULL HOUSE!
MASA BERSAMA :)
HAA ni ade tauke perfume. ALIA. jual perfume berjenama.
sempat lg sesi jual menjual!
haa nampak la sikit kan muke kome2 dri dekat! :)
SO setelah beberapa jam mengahbiskan masa bersama. tibalah saat utk berpisah. hari tu hujan rahmat telah trun. tp aku rasa da sampai musim hujan kowt. ipoh ni bleh dikatakan tiap hari hujan! tp x pe ade kereta ma. hehe. so berpisahlah kami. setahun sekali jumpa. ramai2 gini. ade masa lg lain kali kite bertemu kembali. INSYALLAH :)

Tuesday, 21 August 2012

RAYA KE-3 GILANG-GEMILANG~!

Asal plak aku ckp raya ke-3 gilang gemilang?? sbb aku sambut raya betul2 pada hari raya ke 3. suma family berkumpul time ni ma. so... raya 1 n 2 mcm hari2 biasa ja walaupun ada ja org dtg rumah..n kitorg ada juga pergi lepak rumah org




sempat gi bergambar di rumah org~

Namun susasananya lain sekali.. hohoi. bila family berkumpul! SERONOK SEKALI.

RAYA KE3 juga merupakan bday adik laki aku yg gedik! untunglah dpt kek SECRET RECePI~ teringat kembali bday aku bulan 4 dulu.. x da sapa pun beli kek.. sbb aku ke kelantan waktu tu.. huhu -_- simpan jelah dlm kenangan.

anyway~ HAPPY BDAY BUDAK BUSOK!~
SWEET 17 BRO~
harini makan besau dkt rumah sedare sbb family gathering kan. pastu kutip duit rayaaaaaaaaaaa~ huih thun ni AKU KAYA SIKIT~ lalalalalla rezeki di negeri sendirilah katakan. heheeh jadi duit2 yg aku terima 98% masuk dlm bank~ wehoooooooo. utk masa depan.

jadi aku x lepaskan peluang la utk meraikan kenangan menyambut hari raya dgn keluarga :)
apa2 pun baca doa dlu.. AMIN.. asal akak aku buat peace.. sengal tui! 
with bday boy~!


DARUS'S FAMILY
KELUARGA ZAINAL~ da mcm keluarga 99 plak. hohoi
DGN CIKGU!  tahniah dpt kerja~ lalalalal
jadi tamatlah sambutan raya ke-3 membawa seribu kenangan :) harap thun depan dpt sambut gini lg. wehoooooo

BIBIK UTK SEHARI~!

Suda lama x update. x pa2. aku nak cite pasal mengemas utk hari raya. so pagi tu aku bgun lambat. adik aku dri kul 9 lg da warning bgn awal sbb nak cuci tingkap. tp aku buat bodoh ja.. hahaha. disebabkan itu die mengamuk dan arahkan aku utk mop lantai.

Jadi bermulalah kisah bibik aku di tgh hari itu~


susun dulu kusi2 ni supaya x ganggu kerja mengemop aku~!


haaaaaaaaa tgk bertapa seleraknya bibik ni bekerja~ ish3... :D
tgklah betapa licinnya lantai ni~
Aku amik dkt 2-3 jam jugaklah nak mengemop satu rumah. banyak tui TAIK CICAK! merata2. jadi aku kene mop berkali2 utk hilangkan.. berpeluh2 aku.. da mcm mandi peluh da pagi tu. kipas pula x pasang dgn PUASANYA... tabah ja hadapi dugaan.. haha.

Tp memandangkan mengingatkan hari raya seronok pulak mengemas rumah! yehaaaaaaaaa

Thursday, 16 August 2012

IFTAR+BERMAIN2+SELAMAT TINGGAL KAWN2

Hari tu merupakan hari yg agak sedih. sbb suma org mula pulang ke kg halaman masing2. jadi FAYAD, ATEN N E;ZATTY pulang ke kg halamn dahulu.

Kitorg pun sewe lah kereta utk hantar aten n fayad . mana ezatty? die balik naik kerete sendiri. hohoi kete sewe berharga rm 50 separuh hari. haish mahalkan da la rm50= deposit. terbang melayang duit aku kejap. x pe2 dpt blik duit uh~! hehe

Bas aten n fayad pukul 10pm. jadi kesempatan itu ambil tuk berbuka bersama. DESTINASINYA di giant PAK LI. mcm2 order. alasan nya sbb last berbuka bersama.. hahahha itu kata2 aida! tp bila difikirkan balik. mmg betul pun. jadi kitorg un enjoy la berbuka bersama utk kali terakhir utk thun ni..( thun depan x dpt da bersama :'(


muke bahagia~
jadi lepas kenyang melantak.. hehe kami pun ke SETIA CITY MALL. solat magrib di sana sbb disana suraunya lebih selesa~~~Selesai solat mulalah isu keanak-anakan keluaq!!!!! cuba korg tgk!
fayad ni lg bnyk panjat~ 
nampak je duk bertenggik atas uh. haha
haaaaa ni kes x nak trun. hehe


gantung atas satu tali ja tuh! 
ehh ingat senang paaa~ :D
umie harini demam. n disebabkan faktor pakainan x
 dpt la die join jadi monyet mcm kitorg kejap.. hehehhe
selesai sesi panjat memanjat anak2. tibalah masa utk menghantar diorg ke stesen bas.. sedihnya..
sesi pengeluaran beg.. hahah sempat gi.!
nasiblah ada abg bas sudi tlg tangkap gambar.. :) tq abg bas!
bye BUDAK2 KEDAH! ATEN FAYAD :D
JADI DLM MASA BEBERAPA JAM SAJA KITORG SEMPAT MENHABISKAN MASA BERSAMA. gembira n seih bercampur habis perasaan itu. x pe jumpa korg SELEPAS RAYA NANTI :D


Wednesday, 15 August 2012

SIMPLE NATURAL GORGEOUS~!

MESTI TERTANYA2 n RASA MEREPEK JA BUDAK NI.
manalah nak nampak cantik guna bende2 NI je..

eh seriuslah.
ok2 bagi aku simple n natural makeup adalah yg paling lawa.

aku pun manusia biasa nak nampak lawa juga.
konsep aku ---->SIMPLE NATURAL GORGEOUS


INI DIAAAAAA!!!!!

1: COMPACT POWDER
    beli jenama silkygirl sbb sgt smooth x berbelak2 so nampak fresh ja ikut kulit muka.
2: EYELINER
    ELIANTO @ jenama lain pun ok juga. aku suka guna pencil sbb kalau guna yg ink senang masuk mata.
    disebabkan aku memakai contacts lens jadi perlu hati2 dgn bende yg boleh irritate mata. lgpun eyeliner ni
    x senang cair. jadi die akan kekal n kelihatan seperti ink liner.
3: MASKARA
   maybelline. MMG BEST. x la berkepul2 terkumpul. lawa je terbentuk n tahan lama n bulu mata nampak  
    panjang tau!.
4: pengepit bulu mata
    utk membentuk bulu mata. lepas da pakai maskara.. cepat2 kepitkan. lg lentik bulu mata. x perlu nak
    pakai yg palsu. natural suda
5: LIP ICE
    warna natural nanti die berubah mengikut warna bibir. lawa n murah ja harga nya. yg penting x payah nak
    pakai warna2 yg galak utk cari perhatian. natural ja.

JADI inilah die BARANG2 digunakan sewaktu aku hendak keluar berjimba2 hehe. oh ya lupa plak!
toner pakai dulu sebelumpakai makeup! 
utk kecilkan LIANG2 DI MUKA. :)
MOISTURIZER UTK LEMBAPKAN KULIT MUKA.
pakai ini dulu sebelum BEDAK COMPACT!
BENDE2 NI mmg berkesan utk muka. cubalah. x semestinya kena pakai jenama sama mcm aku. guna jenama yg ngam dgn muka sendiri :)

SELAMAT MENCUBA! TP CANTIK ITU BUKAN DRI PARAS RUPA N MAKEUP JA, SIKAP KITA JUGA MEMAINKAN PERANAN :) INGAT TU~